{{ showmenu }}

Jan Vermeulen

Nee, we verliezen het dus niet van een website, zoals zo vaak de voorspelling was. Dat wij investeerden in onze showroom, terwijl anderen ‘m afbraken, het gaf weleens gefronste wenkbrauwen. Maar weet je wat het is? Mensen willen trappen zien, voelen en beleven… En ze willen keuze, nu meer dan ooit!

Het nut en de kracht van een showroom voor trappen van hout

Eigenlijk is het heel simpel. De ene trap is de andere niet en daarom willen mensen het graag zelf ervaren. In deze tijd een showroom hebben is daardoor onderscheidend. Wij hebben er ons speerpunt van gemaakt, terwijl veel andere bedrijven geen showroom meer hebben. Ondanks dat we in het online tijdperk leven, komen mensen graag naar onze showroom. Natuurlijk oriënteren ze eerst wel online, maar daarna willen ze het met eigen ogen zien en beleven.

Hoewel we ‘m dagelijks meerdere malen gebruiken, is een trap toch vaak onbekend terrein voor mensen. Kijk, een trap is nooit een statisch iets. Hij draait naar boven, van links naar rechts. Hij kan twee verdiepingen op veel verschillende manieren verbinden. En mede daardoor is de trap tegenwoordig ook een belangrijk esthetisch onderdeel van de woning.

Er is weer volop aandacht voor de trap!

De showroom hebben wij al heel lang en we blijven erin investeren. Tuurlijk kost dat geld, maar uiteindelijk gaat het over wat het oplevert natuurlijk. Wij leveren seriematig aan de bouw en enkelstuks rechtstreeks aan de particulier. Gebruikers en bewoners kunnen op afspraak in onze showroom een trap vastpakken, houtsoorten voelen, leuningen aaien… Met onze uitleg en advies op maat weten ze veel beter waar ze aan toe zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat in de basis een nieuwe trap soms evenveel kost als ‘m bekleden? Het is daarom belangrijk dat mensen een advies voor hun specifieke situatie krijgen en hun keuze dus kunnen baseren op de feiten.

In iedere situatie een andere trap

Zo hebben we in Nederland van oudsher vrij steile trappen, maar ze worden steeds ‘luier’, zoals wij dat noemen. Dat betekent een lagere opstap en een breder tredevlak. Dankzij het Bouwbesluit, omdat mensen langer worden en grotere voeten hebben, is dat veiliger. Belangrijk om te beseffen, omdat we vaak mensen treffen die hun oude trap eruit willen halen en bijvoorbeeld een nieuwe FSC hardhouten trap met eiken treden willen plaatsen. Dat kan dan consequenties hebben voor de uitvoering.

Nadeel is ook dat een trap in nieuwbouw, anders dan een keuken of badkamer, meestal tijdens het bouwproces geplaatst moet worden. Dat betekent dat een aannemer ook eerder met ons of bewoners voor wie hij bouwt om tafel moet zitten. Ga je dan graag voor een hardhouten trap, waarmee je de bewoner veel meer keuze biedt, dan betekent dat dus wel dat je die trap tijdens de bouw beter moet beschermen. Wat blijkt? De bewoner wil die koperskeuze juist hebben! Het wordt dan ook nog steeds drukker in onze showroom…

De trap als meubelstuk in het interieur

Er gaat wat mij betreft nog veel te weinig aandacht naar de trap als meubelstuk. De aannemer ziet het vaak nog als een functioneel iets, een klimattribuut tijdens de bouw. Bewoners echter, die komen met smartphones vol inspiratie van Pinterest bij ons en zeggen dan: ‘Deze willen we, want deze past het beste in ons interieur’…

Dus waar de aannemer in 80% van de woningen (ja, ook in het hoogste segment) een standaard wit gegronde vuren trap plaatst, wil de bewoner ondertussen eigenlijk iets heel anders. Die wil bijvoorbeeld een duurzame slijtvaste houten trap. Die niet bekleed wordt, maar mooi geschilderd is waardoor de houtnerf goed zichtbaar is. En de trap uitstekend past bij de deuren bijvoorbeeld.

Zou mooi zijn als bouwers eens wat meer en eerder in het proces openstaan voor koperskeuze in trappen en er met een andere bril op naar kijken.

Uiteindelijk doen we het toch allemaal voor de bewoner of gebruiker toch?