{{ showmenu }}

Anje Norden

In de vorige blog over traplopen vertelde fysiotherapeut Peter Slegtenhorst al dat traplopen zeer gezond is.

Heb je dankzij die blog helemaal de smaak te pakken en is geen trap voor jou hoog genoeg? In Nederland worden regelmatig traploopraces gehouden. Het NK traplopen vindt plaats in Enschede en daar rennen jaarlijks ruim honderd deelnemers 450 trappen omhoog. Ze leggen in totaal 101 klimmende meters af en doen dat met een enorme snelheid. Anje Norden won in 2017 de traplooprace, zij snelde de trappen van de Alphatoren op en bereikte in 2 minuten en 52 seconden de bovenste verdieping. Een kort vraaggesprek met de Nederlands kampioen.

Vooral verticale training

Uiteraard begon zij niet onvoorbereid aan deze verticale uitdaging. Anje: ‘Ik doe al jaren aan bootcamp en loop veel hard. Mijn basisconditie is dan ook prima. Mijn bootcamptrainer heeft mij tips gegeven over hoe ik me op deze wedstrijd kon voorbereiden. Ik heb in de aanloop naar de wedstrijd getraind door de trap bij een brug op te rennen en verder ben ik heel wat heuveltjes opgerend.’ Thuis heeft Anje ook een trap, maar die heeft ze in haar trainingsperiode niet echt gebruikt. ’Mijn huisgenoten hadden het niet zo fijn gevonden als ik steeds de trap op en af was gestampt.’

Door de pijngrens

‘De dag van de wedstrijd was ik best nerveus. Ik wil graag winnen en in de tijd voor de wedstrijd zit je maar een beetje te wachten. Ik heb als warming up wat loopoefeningen gedaan en verder vooral de enkels losgemaakt.’ Goede voorbereiding speelde duidelijk een rol in Anje’s overwinning, maar uiteindelijk komt het voor een groot deel ook neer op doorzettingsvermogen en vastberadenheid. ‘Je komt op een punt dat je niet meer kunt. Je benen verzuren en doen pijn. Dat moment is echt vreselijk. De gedachte dat iedere deelnemer aan de wedstrijd dat punt bereikt, stelt dan wel gerust. Dan is het een kwestie van doorzetten. In het ritme blijven. Doen wat je steeds deed: een tree overslaan, optrekken aan de leuning en door.’

Alle bankzitters met goede voornemens geeft zij als tip mee:

‘Ga lekker naar buiten! Echt, je knapt ervan op. Sluit je aan bij een sportief groepje. Trainen is een stuk makkelijker op te brengen als je weet dat er mensen zijn die op je staan te wachten.’

En: ‘Gebruik zo vaak mogelijk de trap. Doe dat nou gewoon, je zult zien dat het werkt.’

Wil je nu zelf aan de slag? Met deze gratis app kun je bijhouden hoeveel het lopen van trappen aan gezondheidswinst oplevert.