{{ showmenu }}

Peter Slegtenhorst

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het lichaam het verouderingsproces weerstaat en de algehele vitaliteit toeneemt. Beweging heeft bijvoorbeeld ook aantoonbaar een positief effect op stressregulatie en zorgt ervoor dat we niet te zwaar worden.

Peter Slegtenhorst is als fysiotherapeut onder meer gespecialiseerd in sportfysiotherapie en heeft daarmee veel kennis over beweging en welke spiergroepen getraind worden bij specifieke oefeningen. Hij vindt traplopen een uitstekende manier om diverse spiergroepen te trainen. Iedereen weet natuurlijk allang dat beweging goed voor je is. Zeker in de periode na de feestdagen zitten we onszelf op de huid om al trainend en bewegend de decemberkilo’s te laten verdwijnen. We trekken massaal richting sportschool, laten ons een abonnement aansmeren en beginnen het jaar goed door fanatiek te sporten. Maar, eerlijk is eerlijk; niet zelden verzanden de goede voornemens en veranderen langzaam in een oefening in het omgaan met schuldgevoel. Het abonnement op de sportschool wordt een sponsoraangelegenheid; wel betalen maar niet gaan. Herkenbaar? Gelukkig heeft een groot deel van de Nederlandse huishoudens een fantastisch fitnessapparaat in huis: de trap!

Peter: ‘Bij traplopen gebruik je allerlei spiergroepen; bilspieren, quadriceps, kuitspieren, hamstrings en – in iets mindere mate – je core. Traplopen is een functionele oefening waarbij je grote groepen spieren tegelijkertijd traint en ook nog aan je conditie kunt werken.’

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat je bij het traplopen 50 procent van de maximale kracht in je knieën en liefst 85 procent van de kracht die je met je enkels bij een uiterste inspanning kunt ontwikkelen. Niet mis.

Als je thuis met jouw ‘fitnessapparaat’ a.k.a. De Trap aan de slag wilt, dan kan dat op verschillende manieren. Je zou bijvoorbeeld ‘step ups’ kunnen doen.

Deze oefening geeft Peter ook vaak aan zijn op topniveau sportende cliënten mee. Met een trap kun je nog meer, kijk maar eens naar de interessante opsomming van oefeningen in het overzichtje onderaan de pagina. Het is verstandig om voor en na de oefeningen kort je spieren warm te maken door ze te rekken en te strekken.

Kerstkalkoen op de heupen?

Met traplopen verbrand je meer kilocalorieën dan met hardlopen. Grof gesteld verbrand je per traptrede ongeveer 0,17 calorie. Mensen die wat meer vet op de botten hebben, verbranden zelfs nog meer calorieën omdat ze ook nog hun gewicht naar boven moeten dragen. Maar, aldus fysiotherapeut Peter: ‘Wat je tijdens de inspanning verbrandt aan calorieën is niet het belangrijkste. Door regelmatige training, en vooral bij krachttraining, verhoog je de energiebehoefte per tijdseenheid en daardoor ga je meer calorieën verbranden.’ Dus: hoe vaker je de trap neemt, hoe meer je aan kracht wint en hoe meer calorieën je telkens verbrandt.