{{ showmenu }}

m.bakker@nbvt.nl

Het gros van de Nederlandse huizen heeft één of meerdere trappen. Die heb je nou eenmaal nodig om naar boven en weer naar beneden te komen. De ruimte onder de trap telt, vinden we, eigenlijk niet helemaal mee in de woonruimte. Het is op zijn best is het een plek waar de kat een mandje heeft staan of de kinderspeelhoek wordt geplaatst. Maar meestal is het een lastig te stofzuigen verzamelplaats van allerhande rommeltjes. En dat is jammer, want die ruimte is op allerlei manieren te gebruiken.

Handige trapkast

Hoe kun je efficiënt van loze ruimte, extra bergruimte te maken? Die vraag hield Martin van der Ven, oprichter van het bedrijf handigekasten.nl  ook bezig. ‘De Nederlandse huizenmarkt telt zo’n 7.000.000 woningen, waar in 80% van de gevallen een trapkast aanwezig is, een markt met een gigantische potentie.’ Martin bouwde een draaibare legkast in de deuropening van de trapkast in de woonkamer. ‘Wanneer je de trapkastdeur opent zie je een nette witte legkast van 30 centimeter diep, en deze kast kun je open draaien. Op die manier gebruik je de loze ruimte voor in de trapkast optimaal.

Deze kast is gevat in een stalen frame, voor de stijfheid, om daarmee het schranken of doorzakken van de kast te voorkomen, en staat op een kogeltaatslager, zodat de kast heel gemakkelijk open en dicht kan worden gedraaid.

‘Deze oplossing is voor iedere trapkast mogelijk’, vertelt Martin enthousiast. ‘Voor alle standaard kozijnafmetingen hebben wij inzetkasten beschikbaar, zodat wij snel kunnen leveren, onze kast past namelijk altijd!’ Inmiddels heeft Martin met zijn bedrijf al vele duizenden kasten geplaatst en al heel veel trapeigenaren blij gemaakt met extra opbergruimte.

Een extra werkplek

Zit er onder de trap geen kast en wil je die ruimte juist liever open houden? Dan is een extra werkplek misschien een optie. Een bureautje plaatsen, wat leuke lijstjes tegen de muur, een mooie stoel erbij en je hebt er een leuke en aantrekkelijke studeerhoek bij. Onderstaande link geeft een idee van hoe dat eruit zou kunnen zien.

http://www.stylingblog.nl/nieuws/5-ideeen-inspiratie-ruimte-onder-trap-b…

http://www.stylingblog.nl/nieuws/5-ideeen-inspiratie-ruimte-onder-trap-beter-benutten

De kinderen een mooie speelhoek

De speelhoek van de kinderen kan inderdaad prima onder de trap. Ze hebben nog niet veel ruimte nodig en kunnen onder de trap nog makkelijk staan zonder hun hoofd te stoten. De wanorde is het hoofd te bieden als je direct met opbergruimte voor speelgoed rekening houdt. Zijn de kinderen nog klein? Dan kun je van de ruimte onder je trap, met een lap stof, een schaar, een stift en klittenband heel makkelijk een kinderspeelplek maken. Het zachte gedeelte van het klittenband naai je tegen het doek en het harde gedeelte plak je vast aan de trap. Zo creëer je een heel spannende speelhut! En als de kinderen zijn uitgespeeld, kun je meteen al het speelgoed opruimen in bakken op wielen. Doe de gordijntjes van de deur dicht en alles is uit het zicht. Moet je er met de stofzuiger bij, dan haal je het hele doek simpel weg.

Traplades

Niet zelden is de trap de plek om allerhande spullen neer te leggen die bij een volgende reis naar de verdieping moeten worden meegenomen. Heel misschien staat er een speciaal mandje op de trap dat het naar boven dragen van al die rommeltjes gemakkelijker maakt. Mooier en veiliger zou het zijn als al die rommeltjes uit zicht konden worden opgeborgen. Bij Vios trappen hebben ze daar iets op bedacht: traplades! De traplade is in iedere bestaande of nieuwe dichte trap in te bouwen. Een beetje handige klusser kan dat ook nog zelf. Dankzij het zelfsluitsysteem gaan de lades na ieder gebruik vanzelf weer dicht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een onhandige huisgenoot in een openstaande lade gaat staan. Super handig!